2015. október 4., vasárnap

Vesztegzár alá vont Győr

Az ember azt gondolná, hogy egy akkora városban, mint Győr vannak olyan helyek, ahol biztosítanak fellépési lehetőséget a rockzenében ügyködő zenekaroknak. Elvben van is egy megfelelő hely - jelen esetben a Bridge-re gondoltam (aztán persze lesznek, akik kijavítanak, ha tévednék)-, de azt a kisebb, feltörekvő zenekarok nem tudják sem megtölteni, sem kifizetni -már ami a bérleti díjat illeti. Erre a helyre leginkább csak nagy lóvés, tuti telt házas koncerteket hoznak össze. A probléma az, hogy legutóbb -majd egy évvel ezelőtt- egy Road és Alvin közös buli akkora nézőszámot hozott, hogy levegőt sem lehetett venni, nem hogy belépőt pár órával a nyitás után, hogy a sorbánállásról ne is beszéljünk a kilométeres bárpultnál, ahol a publikum hosszú perceket dekkolt, csak hogy némi frissítőhöz jusson. Ebből is jól látszik, hogy egy ekkora város elbírna egy jóval nagyobb helyet, ahol a nagyobb zenekarok megmutathatnák a művészetüket jóval nagyobb közönség előtt és akkor a feltörekvőknek ott lenne a Bridge, ami megfelelő színpaddal és beltérrel rendelkezik egy több száz fős nézőszámú kisebb bulikra. Persze nem azt mondom, hogy minden hétvégén élőzenés bulit kellene rendezni, mert a Nyugat-magyarországi rockerek kibaszottul lusták és érdektelenek, ha minden péntek és szombat bulival jár, mert akkor van miből válogatniuk és vannak annyira puhányok, hogy ebben az esetben nem mennek el csak úgy egy random zenekarra. (Erre tökéletes élő példa a legutóbbi szombathelyi fellépésünk, ahol egy tökéletes helyszínen, ahová több százan beférnek volt 11, azaz tizenegy fizető vendég. Az lófasz -mély torokkal- mind a szervezőknek, mind a helynek, mind a fellépőknek.)
A környéken alig, vagy kevésbé ismert, vagy ahogy fentebb már említettem: feltörekvő zenekarok kisebb levegőtlenebb, alacsony felszereltségű helyszíneken kénytelenek megtenni az első lépéseiket. Ha jól tudom -aztán persze majd itt is kijavítanak, ha rosszul- erre nem sok lehetőség adódik. Rendezvény se sok jut, de így legalább azok javarészt telt házzal mennek. A második ízben megszervezett Arrabona Metál Fesztivál pont egy ilyen kezdeményezés. Az ötlet jó, a szervezők tapasztalatai egyre gyűlnek és remélhetőleg tanulnak a felmerült problémákból. (Tudom miről beszélek, hiszen a KZE-vel túl vagyunk jó pár Komnapokos és Évzárós, valamint egyéb rendezvény lebonyolításán, az évek alatt elég sok tapasztalatot szereztünk ahhoz, hogy tudjuk mennyire fárasztó és nagy felelősséggel járó meló is ez. A fellépők hisztisek, de az ő megelégedettségük ugyanolyan fontos, mint a közönségé.)

A csúszáson nem lepődtem meg, hiszen ez még csak tényleg a második ilyen "fesztivál" volt, ennek ellenére a háromnegyed órás (!) késés már semmi esetre sem elfogadható! Ellenben, hogy félreértés ne essék, a szervezők ócsárolása ezen a ponton megáll, mert egyébként maximális segítőkészséget tapasztalhattunk a részükről és minden másban ügyesen helytálltak, teljes mértékben kihozták a szituációból, amit lehetett. A klub hiányosságai a klub hiányossága (színpad, szellőzés, technikai felszereltség), amibe azt is beleérteném, hogy elfogyott a sör a buli végére. Most ez vagy azért volt, mert nem akartak kiadni többet, hogy végre elhúzzon onnan a sok izzadt és részeg rocker, vagy csak alulbecsülték a létszámot és annak fogyasztását. A pultnál egyéb iránt állandó pörgést tapasztalhattunk, ha valami folyadékot kívántunk, a kiszolgálás a körülményekhez képest jó ütemben és rövid időn belül megtörtént. 
Az esemény ingyenes volt, így szinte borítékolható a nagy érdeklődés és persze eljátszottunk a gondolattal, hogy mennyivel csökkentette volna megjelentek számát mondjuk egy 500 forintos beugró. A szervezők kasszáját egyértelműen pozitív irányba mozdíthatta volna, az érdeklődőkét pedig ellenkezőbe. A pro és kontra párharca örök dilemma ebben a csúnya és gonosz és kihasználó világban. Persze a vidékről érkezőket így is elragadja az a csúnya és gonosz buszjárat, ami olyan galád időpontban indul velük haza, hogy egy valamire való alkoholfogyasztó normálisan be sem rúghat, mert persze már senki nem marad ott hajnalig iszogatni és beszélgetni és persze nem is minden helyen lehet. Ettől függetlenül sok bulizót már ez is visszatart egy jó bulitól és aki el is jön, az az utolsó busszal haza megy -a gumirockerek. 

Sajnos a munkahelyi elfoglaltságaim miatt a Vesztegzár turnébusza és a benne ülő Komárom felől érkezők -Monesz külön autóval jött, mert Tatabányán dobolta a Crusted-et- az első két zenekar fellépését nem láthattuk, pedig Inhalator-os cimbiékre kíváncsi lettem volna, mert tetszik a thrash azon válfaja, amit művelnek (kicsit új kedvenceimre, a Havokra emlékeztetnek), de remélem lesz még közös bulink és akkor megnézhetem, hallhatom mit művelnek élőben a srácok. Tőlem nem túlzottan megszokott módon a WormWood-on még egy aprításba is belekeveredtem -mert belerángattak- és persze be is nyeltem egy gyomorszájast, amitől meg már eléggé elszoktam -mármint a fizikálistól. Őszintén szólva a napját nem tudom, mikor pogóztam utoljára és mikor hallgattam blackmetalt. (Az egymillió lépés Magyarországon című műsor főcímzenéjének feldolgozásán viszont jót mosolyogtam.) Amióta nem kell előfogat a szemem elé kicsit több mindenbe beleugrom "miért ne?" alapon. Aztán utána percekig agonizálok, de az élmény ettől még maradandó. Az őket követő Márkádó alatt kezdtük el a pakolást, de az ajtón kiszűrődő hangok alapján nem ügyetlenkedtek a srácok és a közönségük is rendben volt. Igyekeztünk a keletkezett -már fent említett- késést lefaragni és gyors átszereléssel nem váratni tovább a közönségünket. Azt a publikumot, ami aztán szétszedte a házat! Családias körülmények közt (értsd alacsony színpad és a rajongók karnyújtásnyira tőlünk) akkora bulit sikerült kreálni, hogy a végén két bónuszt dallal háláltuk meg.


(A kép illusztráció és nem a győri bulin készült. Akinek bármi felvétele van, annak megköszönnénk, ha eljuttatja hozzánk!)


Summa-summarum: a hangulat és a közönség abszolút toplistás a Vesztegzár koncertek tekintetében, a helyszín és a szervezés már kevésbé, de az okot és magyarázatot mindenre fentebb már adtam. Kibaszottul jól éreztük magunkat és reméljük lesz még hasonló megmozdulás Győrben, amire újfent meghívást kapunk! A szervezőknek kívánom, hogy folytassák a rendezvény sorozatot, mert szükség van rá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése