2015. október 23., péntek

56

Egy szám. Egyesek számára semmit nem jelent. Így magában csak egy szám. Viszont ha így októberben emlegetjük megtöltődik tartalommal. Mint az Amcsiknak 911. Összeszorul a szív, vagy a segglyuk. Attól függően kinek milyen értelemben volt hozzá köze.
Nekem semmi közöm nem volt hozzá. Sem 911-hez, sem 56-hoz. Pardon: '56-hoz. Mert így már egy évszámra utalok. Hogy mi is történt akkor, mármint 1956 október 23-án és utána és azóta, azt politikai pártállástól függően sokan sokféle képp magyarázzák és értelmezik. Míg az egyik oldal ellenforradalomról beszél, addig a másik csak forradalomként és szabadságharcként aposztrofálja az eseményeket. Meghívót senki nem kapott rá a facebookon, mégis mindenki tudott róla és sokan ott voltak az sűrűjében. A többség -mint általában- lapított. Aztán '90-ben meg tartotta a tenyerét a kártérítésért. Jó reggelt! 

Boncolgathatnánk a kérdést, hogy valójában mi is történt, de mindig is úgy voltam vele, hogy az érmét mind a két feléről meg kell vizsgálni -nem csak az írást! Ha az akkori rendszer szemszögéből vizsgáljuk, akkor egyértelműen ellenforradalom volt. A tenyészállatok fellázadtak a gazdáik ellen. Nem azzal volt igazán bajuk, hogy terelik őket, hanem az ahogyan terelték és etették. Mert gondoljunk bele: a magyar az olyan, hogy erős kézzel kell irányítani. Ha nem így történik, akkor kitör rajta az anarchia iránti vágy és eluralkodik rajta a káosz. Viszont amint kapja az ostort és igába hajtja a fejét engedelmes és jó háziállattá válik, de ha cserébe nem kapja meg a neki kijáró kellő tiszteletet és gondoskodást, akkor morogni kezd és még szembe is száll a gazdáival. Nem szabadságot akar, mert attól eltunyul. Csak lazítani szeretne a gyeplőn, hogy ne fájjon annyira.'56 után rájöttek, hogy változtatni kell. Igaz, hogy kivégeztek pár "rendszer ellenes" elemet, de ezt minden diktatúra megteheti. Amerikában a mai napig törvényesen megteszik. Jó reggelt!
Ha mondjuk más politikai megközelítésben vizsgálom a kérdést, akkor pedig egyértelmű, hogy a nép fellázadt az elnyomói ellen és az igazságtalanság ellen, a kizsákmányolás ellen. A gyávák meg meglógtak mikor megnyíltak a határok. Most meg visszatértnek a hősök, vagy a leszármazottaik és kaszinókat nyitnak, állami tisztségeket töltenek be és kizsákmányolják a kormány gyámsága alatt azt az országot, aminek a szabadságáért és kizsákmányolása ellen forradalmat robbantottak ki. Jó reggelt! 
Aztán miután leverték az egészet mindenki békésen nyaralt a Balaton partján a SZOT üdülőkben. Aztán kilencvenben ismét elkezdődött valami. Egyre kevesebben kezdtek a Balaton partján nyaralni, kivéve a németeket. Akiket meg persze az újdonsült kapitalista magyar kereskedő ügyesen lehúzott. Divatos szó lett a privatizáció, meg az offshore, végül a mutyi. Mikor a Balkánon rend lett a kétezres években a tehetősebbek Horvátországba mentek már nyaralni, a kevésbé tehetősek meg a szomszéd hátsó kertjébe. Az országban szép lassan eltűnt a középosztály. A kapzsik és törtetők feljebb léptek, a kevesebb fifikával rendelkezők meg adósságcsapdába. A szegényebbek dolgoznak, hogy ehessenek, termelik a GDP-t, a tehetősek meg diktálnak. A társadalmi szakadékok meg egyre nőnek és a diktatúra új ruhát ölt. Jó reggelt!


Mi számomra '56 üzenete? Sose tűrjem el, ha mások akarnak irányítani, pláne igazságtalanul a jogaim és emberi méltóságom sárba tiprásával!
Van egy nagyon jó cimborám (és kollégám), akiről biztosra venném, hogy nagyon szívesen posztolna ez alá különbözőbb videókat és cikkeket, amik az ő politikai pártállása alapján elfogadottak a témával kapcsolatban. Bandi, kérlek ne tedd! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése