2014. július 15., kedd

Vesztegzár a Rockmatatonon

 A történet még tavasszal kezdődött, amikor a Hammer World magazin meghirdette tehetségmatatóját, melyet a pécsi Rockmaratonon kívánt megrendezni. Körülbelül 150 zenekar jelentkezett, de csak 30 kapott lehetőséget a megmérettetésre, köztük mi is. Sajnos a névsor eléggé későn, a rendezvényhez közeli időpontban lett nyilvános és a fellépés napját is csak két héttel előtte tudtuk meg, így szabadságot/pihenőt intézni nem lett volna egyszerű (lévén, hogy nyár van és ilyenkor mily meglepő, az emberek többsége nyaralni megy és nem nagyon tudnak behozni mást a helyemre). Szerencsére a szervezők meg tudták oldani a problémánkat, így kerültünk péntekre.


  
   Éjszakás szolgálatból reggel hatkor végeztem. Lefürdőztem, reggeliztem, fordítóra jártam (közben megérkezett a Sapi és elmesélte, hogy a Faby előtte nap biciklistül került közeli kapcsolatba néhány fűcsomóval a próbateremből hazafelé), majd nagyjából fél nyolc felé indultunk az állomásra (mert a Fabyra kellett várni, aki igazi rockzenészhez méltóan, másnaposan érkezett –talán ő sem tudta honnan) a Hökiért (aki az elmúlt héten lázzal, torokfájással és némi arcüreggyulladással kűzdködött, de sikeresen kikúrálta magát) és Susuért (aki gyakorlatilag az esemény megörökítőjévé vált, hiszen alig láttuk úgy, hogy ne lett volna a szeme előtt a fényképezőgépe). Az idő eléggé borúsan kezdődött, és ahogy haladtunk a helyzet koránt sem javult. Bár az egész nem érdekelt minket: fedett helyen voltunk és tele sörrel. Ki se hajtottunk még a városból a finom nedűt tartalmazó edények elfojtott szisszenéssel jelezték rövid, ám de annál tartalmasabb utolsó táncuk kezdetét. Személy szerint egy másfél literes Kozelt kezelgettem, amit jó cimborámtól, Sándi "SP" Andrástól kaptam két nappal azelőtt, amikor kiszúrt Nyergesen.
   Egy zenekar számára nagyon fontos az utazásra használt jármű. Ebben nem csak utaznak, hanem esznek, isznak, basznak és alszanak is. Ha egy hosszabb útra készülünk jobb a tágasabb, mert kényelmesebben elférünk, de az egy-két órás túrákra megfelel egy hasonló típus, mint amivel gyakrabban utazunk. Most egy fehér Fordot béreltünk, ami a nap végére... na de majd azt a nap végén! Az út során a "hátsó sor" végig fokozódó jó hangulatban múlatta az időt. Ekkor tudtuk meg Hökitől, hogy "juhar",  a "Big PEP" mennyire metál szó, valamint azt hogy az autó ablakán lévő "SVS" valójában a Vesztegzár titkos rövidítése és az efölé helyezett kék delfin csak a Faby miatt van. Első megállónk az M6-oson volt. Kicsit kinyújtóztattuk tagjainkat, könnyítettünk húgyhólyagjainkon, majd galoppoztunk tovább. A következő megállót én, illetve a húgyhólyagom kényszerítette ki, alig pár percre a fesztivál területétől. Azok a göröngyös utak tehetnek mindenről!
   A célhoz közeledve találkoztunk a "bejárati punkok" egyes egyedeivel, akik minden jelentős rendezvényen ott vannak, de pénz hijján csak a bejáratnál tarhálnak, vagy a kannásbortól kábultan fekszenek a saját, vagy más hányásában be- és/vagy lehugyozva. Amikor ráfordultunk a bejárathoz vezető útra a saját szemünkkel tapasztalhattuk, hogy a megosztott képeken látható dagonya élőben sokkal brutálisabb: láthattunk bokáig süppedő távozókat, elhagyott bakancsokat, alvázig süllyedt magukra hagyott járműveket (utóbbival nyilván csak oda parkoltak, de annyira jó hatásvadász fogás egy ilyet leírni/kimondani, hogy nem hagyhattam ki –ha már az általad oly kedvelt tévécsatornák is használják, akkor én miért ne?). A bejáratnál megkaptuk a passokat és karszalagokat, majd a fehér Fordunk szépen lassan kezdett a fesztiválhoz illő színbe átöltözni -megindultunk a Hammer sátrához. Ahhoz, hogy odáig eljussunk előbb fel kellett kaptatni egy emelkedőn, ami közel sem volt jobb állapotban, mint a többi út, de ott némi csúszkálás árán felkapaszkodtunk, majd jött egy bal kanyar - lefelé, meredeken, a szétázott agyagos iszapon. Az buszunk úgy pakolta a farát, mint első fesztiválozó diszkós ribanc a Balaton Soundon.
   Kiszállás után felmértük a helyszínt, hogy hol fogunk játszani. Ez minden alkalommal ugyanúgy zajlik: Monesz megy előre (mert Ő a főnök), mi pedig hűséges pingvinként totyogunk utána. Minden mozdulatunk lassú, megfontoltan lépkedünk és közben erősen páztázunk, figyelünk, mobil lokátor állomásként forgatjuk a fejünket. (Bálintnak ilyenkor az volt a szokása, hogy leszólt mindent). Különösen megtetszett nekünk a sátorban elhelyezett használt autógumiból készült fotel kollekció. A Nógrádmackóalsóról érkezett zenekar (nem emlékszem pontosan honnan érkeztek, de az biztos, hogy "nógrád" volt a falu nevében) ekkor már pakolt, hangolt a színpadon (később velük is összepacsiztunk). Ezután apránként behurcoltuk a motyónkat a színpad környéki szabad területekre és beújítottunk néhány újabb korsó sört.
   Némi csúszás után (a zsűrire kellett várni) kezdetét vette az esemény. Közben a Target zenekar is lecsúszott mellénk a VW-jükkel. A nógrádi öreg rókák heavy metalban utaztak, amit ugyanolyan magas szinten hoztak, mint ahogy felvidéki cimboráink, a Paranoid is szokta. A 40 perces blokkjuk után sietve váltottuk őket a küzdőtéren. Igyekeztünk minél hamarabb belekezdeni, hogy faragjunk valamelyest a csúszásból (hogy aztán sikerült e, azt nem tudom). Fentről úgy éreztük, hogy feszesen játszunk, talán a legjobb produkciónk volt a Komnapok óta és az új játékszereinket is jól kihasználtuk Sapival. Így, póráz nélkül gyakorlatilag végigtiportuk a színpadot, ahol csak lehetett. Nagyon élveztük és ahogy érzékeltük, az a pár magához tért fesztiválozó is egész jól vette a lapot (13 óra körül járt az idő, így nem volt meglepő az alacsony nézőszám), egy srác -aki már talán akkor üzemi nyomás alatt volt- minden számunkat végig énekelte! Gyakorlatilag ő volt az első három sor. A blokkunk végén váltottam vele néhány szót és meglepett, hogy mennyire szeretik a zenénket olyan helyeken is, ahol még nem jártunk és csak a youtuberól ismernek minket. Állítólag zsűrinek is bejött, már amikor felnéztek a Laptopból -a "vakságom" miatt a színpadon is csak annyit látok okuláré nélkül, hogy jön szembe egy Sapi forma, vagy a dobszerelés mögött a Monesz hajszíne lobog a szélben, vagy hogy a színpad túlsó felén az a kócos oszlop valójában a Faby, szóval ami a színpad peremén túl van, az számomra csak különböző foltok összessége.
   A blokkunk után bepakoltunk a Fordba, hogy kiállhassunk a mocsárból. Nagyjából tíz percig maszíroztunk, tapicskoltunk a dzsuvában, gádványban, hogy aztán 5-6-13 centivel lejjebb ássuk a közel háromtonnás bérbuszunkat. Mirát elzavartuk segítségért, amit délután hat óra magasságába ígértek. Gondoltuk, oké, ez a sorsunk. Ha már nem mehetünk, akkor igyunk. Közben színpadra lépett a Target is. Elég ügyesen nyomatták a srácok. Amikor ők is indulni szerettek volna, akkor hívták segítségül az autó körül lézengő társaságunkat –nem tudom, akkor hol eszetlenkedtem, de lehet, hogy valamelyik alsó zsiszre hangolt zenekart értelmeztem. Akkor értem oda, mikor a Target VW-je már kaptatott fel a dombon. A srácok meg, mint egy konda, úgy néztek ki mind. Felbátorodva az előző sikeren felmerült a kérdés, miért ne tolnánk ki akkor a miénket is. Nekifeszültünk, ki-ki egy kis tenyérnyi helyen támasztva a furgon farát igyekeztünk egy megfelelőbb fellövési helyre taszigálni a buszunkat. Sapink ekkor esett el először, ami abban a dagonyában nem is meglepő. A fesztivál néhány résztvevője érdeklődve kísérte az eseményeket és jókat derültek mikor szitkozódtunk, vagy épp a kerekekről nagy ívben és vehemenciával felverődő sár beterített minket. Mire a jármű feljutott az emelkedőn nem akadt köztünk olyan, aki ne lett volna sáros… vagyis csak egy valakit: a Susu. Ő valahol valamely ismerőssel beszélgetett. Amikor újra találkoztunk felajánlottam neki, hogy merő együttérzésből vagy önként megmártózik a dagonyában, vagy majd mi teszünk rá némi díszítő sort, ahogy a Sapi a Fabyra, de végül nem került rá sor. Ellenben egy jóízű sörözésre igen! Nem számított, hogy ki honnan jött és kit milyen anya szült: együtt ittunk és nevettünk.
   Miután ezzel is megvoltunk és frissen szerzett romániai barátaink elköszöntek lassan mi is útra keltünk. Persze nem volt ez olyan egyszerű kivitelezés. A brigád egyik része itt, a másik amott helyezkedett el, ráadásul ismeretlen területen. Mire ismét összeszedtük magunkat még fél óra telt el. Plusz poén, hogy miközben haladtunk kifelé az érkezők tömegén keresztül, sorban ismerősökbe botlott a Höki (lassan kezd olyan érzésem lenni, hogy olyan mint a Fábián Milán: mindenhol ismerik), így a kijutás még hosszabbra sikeredett. Amíg Höki az ismerőseivel smúzolt, addig én a fesztiválozni érkező menyecskéket stíröltem erőteljesen. Mit ne mondjak… korán jöttünk el… vagy ők jöttek későn! Előbb kellett volna…
   A bulibusz Mira vezetésével indult vissza. Még a nagy út előtt megálltunk a Pécs-plázában(?), ahol Susuval egy-egy szelett pizzára, a többiek egy-egy sörre tettek szert. Faby talán csak szarni ment… Még ki sem értünk Pécsről, amikor mély álomba zuhantam. A többiek továbbra is, fáradhatatlanul mulattak, ahogy illik. Kétszer ébredtem meg, amikor valami benzinkútnál álltunk meg (ismét előkerült a BIG PEP), majd mikor az Felvidéki utcában. Kitántorogtam a kocsiból, elbúcsúztam a többiektől, majd bevettem az irányt, ami hazáig vezet. Egyetlen dolog futott végig az agyamon azon az alig pár száz méteren, amíg az „Álmos utcán” bandukoltam: „Ez ismét egy kibaszott jó buli volt!”


Egy megyei lap pár sorban megemlékezett a megmozdulásunkról.

További képek itt.

A blokkunkról készült videó itt látható (amíg le nem törlik?).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése