2015. szeptember 26., szombat

Kontrasztok Vesztegzár alatt


A zenekar Útvesztő lemezének hivatalos bemutatóját szeptember 19-én tartottuk a révkomáromi Révben. Az ügyünkhöz sikerült megnyerni a 213 nevezetű Slayer tribute bandát, a hazai thrash berkekben kultikus névnek számító Remorse-t és levezetésnek a -részemről csak paraszt-thrashnek becézett- Maradandó Károsodást. A helyszín tökéletes választásnak bizonyult, hiszen nagy érdeklődésre számítottunk -ami részben be is jött, hiszen közel száz ember volt jelen. Sok ismerős arcnak örülhettünk és persze akadtak olyanok, akik először jártak a mi bulinkon. Ami külön megtisztelő volt, hogy Győrből, Budapestről (meg Csépről a félkegyelmű Milán) érkeztek erre a thrash-meetingre.
Ami a 213 formációt illeti frankón hozták a kötelező Slayer slágereket, a közönség pedig szép lassan gyülekezni kezdett. A minimális csúszás még bele is fért, főleg, hogy az ős-thrasherek kisebb késést szenvedtek útközben, de így pont színpadra állásukra beértek. Remorse-ék gyors átszerelés után belecsaptak a közepébe és végig nem adták fel. A publikum kissé lemaradt a produkció elejéről, gondolom nem számítottak ilyen rövid idő alatti fellépőcserére. Személy szerint örültem a blokkjuk végén elhangzó Exodus dalnak. Ismét villám gyors átszerelés következett és már csapattunk is. A közönség és a hangulat fokozatosan növekedett. A lemez tíz dalán kívül elnyomtunk még néhányat az előző lemezről és két demó korszakos tételt, csak hogy teljes korképet adhassunk eddigi munkásságunkból. A blokkunk végére kellően elfáradtunk, de részünkről megadtuk a közönségnek, amiért fizetett (3 eurót fejenként -ez később még fontos infó lesz). A visszajelzések és begyűjtött gratulációk alapján mindez megalapozott. Az MK fellépéséről magánügyeim miatt távol maradtam és már a pakolás idejére értem csak vissza, így erről érdemben nem tudok nyilatkozni, de a pódium környékén szétdobált wc papír gurigákból arra következtettem, hogy nagy tombolás lehetett.

Summa-summarum: zsinórban a harmadik olyan bulink volt ez (Arló és a BNT után), amiről jó megemlékezni és hatalmas energiákkal jöttünk el és úgy éreztük, jó úton járunk. 




Az Őszi útvesztéseink saját szervezésű klubos részének következő állomása Szombathely volt. Jómagam anno mozdonyvezető tanfolyamra jártam ide (számos italkimérést tettünk gazdagabbá a fizetésünk elköltésével) és márciusban a stúdiózás után -amolyan levezetésként- a másik hazai ős-thrasher Moby Dick vendégeiként játszhattunk a Végállomásban. A hely már akkor megtetszett, hiszen tágas a back-stage és a színpad, és kellő embermennyiség megtöltésével az akusztikája is javul. A szervezővel már akkor megbeszéltük, hogy szívesen jönnénk még ide, hiszen akkor egy egész fain kis bulit csaptunk -jól hoztuk a felszopó zenekar feladatát. Valami hasonló lelkesedésre számítottunk az önálló koncertnél, de sajnos ez nem így lett. Ez nem a hely hibája és nem a szervezőé, hiszen hirdették a rendezvényt a neten több fórumon, cikk jelent meg a Vas népében és plakátokkal díszítették fel a fél várost. Ennek ellenére kevesen vették a fáradtságot -vagy sokallták az 1000 forintos belépőt (na ugye mondtam, hogy visszatér a 3 eurós beugró melletti párhuzam; 3 Euro ~ 1000 HUF), hogy eljöjjenek egy ilyen klassz helyre. Az alig tíz fizető vendég sajnos elég karcsú, ráadásul a két felszopó zenekar sem sokat emelt a nézőtéri létszámon. Volt olyan, amikor a technikus és két srác és a mi Imink hallgatott bennünket. Lehangoló érzés.
A program szervezőjével a buli előtt megvitattuk a jelenséget. Sajnos jelenleg az undergund vonalban ha valaki nem Kalpácsot, Pokolgépet, vagy az unásig játszott klasszikusok közül játszik, vagy ha nem a popkultúra újabb, semmit érő, minimális igényességet is mellőző, a médiák által mégis az égig emelt celebje lép fel, akkor az emberek nem mozdulnak ki. Ennek okairól, következményeiről egyetértésben diskuráltunk -kár, hogy nem jelenik meg sehol akár interjú formájában. A problémáról már régebben én is írtam, meg mások is és mégsem történik semmi. A fejeket nem tudjuk újra programozni. Egyet mondhatok: ha rocker vagy és szereted az élő zenét, akkor járj koncertre! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése