2016. augusztus 14., vasárnap

Fesztiválok és mínuszok

Van az úgy, hogy egy zenekar eljut arra a szintre, hogy különböző fesztiválokon játsszon. Sok idő, energia, pénz és nem utolsó sorban tehetség kell hozzá. Beigazolódni látszik, hogy mindezt mi már beleadtuk, hiszen idén már nem egy fesztivál színpadait tapostuk, gyalultuk szét. A zúzást nem említeném, mert nem vagyunk Nirvana, vagy a rombolásban szintén kimagasló teljesítményű The Who.
Mikor elérsz egy szintet és van némi önbecsülésed, akkor nem akarsz az alá adni. Viszont mindig benned motoszkál a kisördög, hogy minél több helyen szeretnéd bemutatni a művészeted és ezért inkább megalkuszol, csak hogy olyan helyekre is eljuss, ahol eddig még nem jártál. Bár belőttél egy bizonyos tarifát, amiről úgy érzed korrekt és ami alatt nem éri meg kitenni a lábad a próbateremből, de mégis belemész bizonyos alkukba. Kalkulálsz és kimatekozod, hogy ha bevállalsz egy mínuszos bulit, akkor három másik koncerttel majd visszajön a veszteséged. Ha van merch, akkor azzal is kereshetsz, illetve enyhítheted a kiadásokat, de az csak olyan, mint ráfesteni a rozsdára. 
A probléma inkább az, hogy vannak olyan szervezők és klub tulajdonosok, akik költségcsökkentés (és a nagyobb profit) érdekében igyekeznek a zenekarok gázsiját minél jobban lealkudni. (Ebben az országban amúgy is divat a "gyors pénz", vagyis rövid időn belül, kis befektetéssel, minél nagyobb haszon megszerzése). Valójában a szervezők haszonigénye sem lenne feltétlenül inkorrekt abban az esetben, ha a potenciális koncertlátogatók nem lennének ennyire lusták, de ettől függetlenül nem a zenészek kárára kellene költséget csökkenteni. 
Azt sem tartom egyébként kizártnak, hogy maguk a szervezők sincsenek feltétlenül tisztában a meghívott "kisebb" zenekarokkal. (Bár ahogy a híreket látom Rihanna egy millió dolláros gázsia is inkább csak kidobott pénz volt és hatalmas csalódást okozott a Szigeten 80 ezer embernek - ezért kell nagy erőkkel támogatni a pop kultúrát). Érdemes utánajárni, hogy egy adott banda mit tett le eddig az asztalra és nem egymás közt megvitatni, hogy ki mit hallott, vagy tud a jelentkező zenekarról.
Érdekes jelenség egy harmadik alkalommal megrendezett fesztivál második napján jelentkező nullás érdeklődés. Jó technika, a színpad, a hangosítás. A nézettség a béka segge alatt egy 100 ezres város mellett. Nehéz elképzelni egy ekkora lélekszám mellett, hogy annak 1%-át se éri el a rockerek száma. A fizető vendégek száma az 50 főt se érte el, vagyis vagy a felhozatal tette ennyire érdektelenné az embereket, vagy csak szimplán tudják mit kapnak a pénzükért és inkább távol maradnak. Ha csak pénzmosodaként működik a történet, akkor meg fizessék meg a legkisebb zenekart is rendesen!
Két kisebb fesztivált jártunk meg, ahol a fellépők közt nem akadt egyetlen Kalapács Józsi, Rudán Joe, Deák Bill, Pokolgép, Ossian, vagy a földön túli Pataky Attila által vezetett Edda sem. Az első plakátján elég kevés támogató neve olvasható. Innen érthető a pénztelenség. A másodiknál már olvasható a Cseh Tamás Program és az NKA, vagyis állami pénz került a rendszerbe, amit a szervező Egyesület nyert pályázat útján. Itt már található külföldi fellépő is és van külön filmes program (ezt mondjuk jó ötletnek tartom, viszont a koncertek alatti vetítést egyáltalán nem). Feltételezem, hogy a pénz nagyobb része a két külföldi zenekar költségeit fedezte, de azért érdekelne, hogy hány nyírségi zenekar kelne útra 20 ezerért az ország másik felébe?
Ki vagyok e akadva és jogos e minden szavam? Gondoljon bele mindenki, hogyan érezné magát, ha a befektetett idejét, pénzét, energiáját csak még több veszteséggel honorálnák meg? Ugye szar lenne? 
Nem kívánom, hogy egy milliót (forintot, nem dollárt!) keressek egy fellépéssel. Nem lenne rossz, de nem szálltam el és tudom, hogy nagyjából hol tart ma a zenekar. Így nem igényünk a százezres gázsi se, de korrekt dolognak tartanám, ha legalább az általunk kikalkulált honoráriumot kifizetnék!


Hogy pozitívumról is beszámoljak: sokat tanultunk a két napból. Találkoztunk és összebarátkoztunk új arcokkal. A zenekari belső kapcsolatok is tovább erősödtek. 

És hogy meglegyen a kupicizmus is: 
újabb városokat húzhattunk ki a listánkról!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése