2012. november 10., szombat

20 forint

   Ma már kevesen vásárolnak csak ennyiért. Leginkább valamilyen végtelenül hosszúnak tűnő összeg végén fityeg az a bizonyos két szó, mint mondjuk a főbérlőnek átadott lakbér, az 53.820,- Kevesen emlékeznek a forint bevezetése óta megjelent húszasok különböző változataira, de arra jóval többen, hogy mennyire lecsökkent a vásárlóértéke. Megőszült, vagy lassan megőszülő ismerőseim talán még emlékeznek Keleti Márton: Hattyúdal című, 1963-ban készült filmjére, (a főszerepben Páger Antal, Sztankay István, Bodrogi Gyula, Várkonyi Zoltán és Szirtes Ádám), ahol a még alig harminc éves Bodrogi Gyula egy, a gazdájától (Béres Ilona) elszaladó kutyát fog meg és majd 20 forintért ad vissza. Igaz, az a húszas még papírpénz volt.
   Térjünk vissza a jelenbe. Kevesen tudják rólam, hogy amatőr érmegyűjtő vagyok. Vannak különböző országokból és korokból érméim és papírpénzeim, (és mivel modellezéssel is foglalkoztam) ezért a legapróbb részleteket, eltéréseket, hibákat is észreveszem. Ennek köszönhető, hogy az alábbi két érmén is észleltem a meglehetősen szembetűnő különbségeket.



Akinek esetleg nem tűnne fel a különbség, annak segítek. A baloldali egy 2007-ben nyomott, még Magyar Köztársaság felirattal, a másik egy idei, már Magyarország felirattal. A képen is (talán) jól látható, hogy az öt évvel korábbi sokkal erősebb nyomat és fényesebb is. Ennyit a minőség romlásáról. Ez egyfajta gazdasági tükör is. Egyre homályosabb, ahogy haladunk előre(?)...

Még mielőtt bárki hőzöngésbe kezdene, hogy mert biztos trükköztem, annak felajánlom, hogy ha meglátogat megmutatom a két érmét, saját szemével is meggyőződhet a különbségről. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése