2012. július 29., vasárnap

Szolgálati anekdoták - 28. rész

Amikor antiszociálisra aszalódtam


   Kedvenc szolgálataim közé tartozik valamennyi győri tartalék -nem úgy, mint a pályám elején- és mind közül a favoritom a Húzó, hiszen a kedvenc sorozatom, a V46-os van rá osztva. (A nőknek a Paula és Paulina, meg a Veszedelmes viszonyok, meg a mit tudom én még milyen Dél-Amerikai sorozat a kedvence, nekem a V46, meg a tálca Heineken első tíz epizódja. Semmi romantika, semmi érzelem csak az egyszerű és letisztult fém)! A gép legjobb tulajdonságai közt szerepel az ugrás szerű kigyorsítás (ezért becézik Szöcskének) és a nagy fékteljesítmény. Fiatal kora ellenére (a memoár szereplője, a 018-as is csak '86-ban látta meg a napvilágot a Ganz-Mávag gyárudvarán) mára kissé elavult -ez persze köszönhető a technika rohamos fejlődésének- és például főszereplőnk is megérett már a felújításra, ennek ellenére rendkívül üzembiztos szerkezetről beszélünk (a műanyag féktuskók felszerelése nem volt túl jó választás. A fékezés közben bekövetkező szennyezettség ugyan kisebb lett, de ezzel egyenes arányban csökkent a fékteljesítmény is!) 
   Eredetileg ezeket a masinákat nem szerelték fel olyan kényelmi funkciókkal, mint a légkondicionáló berendezés, ami a sok üvegfelület miatt indokolt lenne, vagy a hűtőszekrény, ami megvédené a mozdonyvezető elemózsiáját a megromlástól, illetve a védőitalát hűsítőként. Továbbá csendesebb főmegszakítója se (ami csak az 050 feletti gépekre jutott és a többin még mindig nem sikerült cserélni) és az ablakokat teljesen eltakaró rolók, függönyök sem. Igaz, tettek fel az oldalsókra sötétítő fóliát, de az olyan, mint ha nem is lenne (annak idején az Almásfüzitői Timföldgyár távolsági buszait minőségibbel látták el). A helyzetet csak némi leleményességgel lehet javítani:



Ez a gép minden hőmérsékleti körülményre reagál: hideg is, meleg is. Nyáron meleg, télen hideg. Utóbbi esetben álló helyzetben nagyon frankón fel lehet fűteni a vezetőállást a beszerelt konvekciós berendezésekkel -pláne amilyen langyos teleink vannak mostanában-, de amint meg kell mozdulni és beindul a szellőző (azok számára, kik nem tudnák: a szellőző a vontatómotorok hűtésére szolgál) a vezetőálláson úgy esik le a hőmérséklet az elért 25 fokról a 10-re, hogy a heréimnek összehúzódni nincs idejük! A nyár? Ennek pont az ellenkezője. Főszereplőnkön nincs hűtő, ennek következménye az lett, hogy délután 14 órára fél liter vizem húgy-meleg lett a külső hőmérsékletnek köszönhetően. Kitárt ajtók és ablakok mellett is rossz a légáramlás a konyhán, de ha beáll a gép egy teherkocsi mellé, vagy ami rosszabb két teherkocsi közé, akkor aztán vége. A két felszerelt ventilátor közül az egyik nem működik (had ne én derítsem már ki, hogy miért) a másik meg annyira gyenge teljesítményű, hogy az állás felénél már nem érezhető az ereje, mintha ott se lenne. A trafó alulról, a VESZ szekrény és a fém pultok az álláson nyomják a meleget, ráadásul a tető sincs túl messze... Így lesz a kinti 30-35 fokból bent ~50. Ezért is nevezik konyhának (meg a mára már szintén üzemképtelen villanyrezsónak). 
   Ezen bejegyzés újfent nem azért született, mert a céget akarnám lejáratni. Meg sem fordulna ilyen a fejemben! Valószínűbbnek tartom, hogy a vezetőink nem is tudnak az efféle állapotokról, az írásban tett jelentéseink egy bizonyos szinten megragadhattak, vagy elkallódhattak. Pedig már jeleztem a problémámat a vezetőség felé. Ezért most inkább kérek minden olvasót, hogy segítsenek és ez az írás inkább jusson el minden szakszervezeti tisztségviselőhöz és vezetőhöz, hogy a megfelelő fórumokon ezt a problémát a cég vezetőségének tudomására hozzák és végre tegyenek is valamit azért a 10%-ért, amit a fizetésünkből levonnak! Ezúton is köszönni fogom, talán mondhatom kollégáim nevében is, ha érdemi változás történik és a nyári aszaló melegben nem egy olyan gépen kell szolgálatot teljesíteni 11 órán keresztül, amin még hűtő sincs!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése