2011. augusztus 13., szombat

Varjag

   Mint ahogyan azt bizonyára sokan látták vagy tapasztalták a jó öreg, tehénszaros Kína terjeszkedik. Mindenki hallott -vagy járt- már pl. a Józsefvárosi Piacról, ahol szintén a lengyel árusokat apró mandulaszeműek váltották fel. A tömegesen időnként mégis jó minőségben gyártott holmik bizony beférkőztek hazánkba is. A terjeszkedés ezen módjával talán még nem is lenne gond, hiszen a magyar cuccokra már csak a fanatikus, nacionalista érzelműek szerzik be maguknak. Nem véletlenül! Akárhogy is a keletről származó áru olcsóbb (ócó) igaz nem egyszer méretben rendesen elszabott... Számtalan városban találni kínai éttermet. Sőt az emberek többsége szereti is. Erről egy jelenet jut eszembe:
Betéved egy éhes pacák a távol kelet ízeit kínáló talponállóba és csodálkozva bámulja a kínálatot ám egyikről sem tudja mi az, ezért el kezdi kérdezni, hogy melyik mi:
- Ez mi?
- Márhá.

- És ez? - mutat egy másikra.
- Pulyká.
- És emez?
- Kutyá.
- Na de Magyarországon nem lehet kutyát felszolgálni!
- Akkor csirke...
   Viszont Kína nem csak a portékáikkal etet meg minket, hanem a politikájával is. Nagyon okosan, fifikásan egyre jobban igyekszik kisakkozni, kigolyózni a tehénszaros egybesült államokat a Dél-Kínai Tengerről. A történet még '98-ban kezdődött, amikor is egy kínai vállalat (állami) megvásárolt egy, a Szovjetunió romjain elkezdett, de soha be nem fejezett repülőgép hordozót. A törökök reszkettek, mint a nyárfalevél, hogy a Boszporusznál elsüllyed az a temérdek fém, de aztán végül mégse nem se és így nagy nehezen 2001-ben megérkezhetett az új lélekvesztő Kínába. Megetették a világgal, hogy kaszinót csinálnak belőle, de aztán pár napja Dalian kikötőjéből kifutott a teljesen felújított, felfegyverzett és átkeresztelt (ez talán nem volt túl jó ötlet) Shi Lang, a kínai néphadsereg zászlóshajója. Ha az elnök, Hu Jintao betartja az ígéretét és beszereznek még két hordozót, valamint továbbra is évente 15%-kal emelik a hadászati költségvetést előbb utóbb seggbe rúgja a környező kisebb államokat, majd szép lassan a beképzelt amcsikat a botrányhős, felvarrt arcú színészeikkel majd beköszönt a "bibliai sárga vész"... jelenleg közel másfél milliárdan vannak... Számolj utána, mennyi esélyünk van?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése