2015. november 11., szerda

Szolgálati anekdoták - 89. rész

Vadászszezon


Vadregényes táj a Bakony. A legkülönbözőbb nagyvadak kóricálnak benne, keresztül kasul a síneken át. Bzmotor és a kisebb állatok találkozása nem jelent veszélyt sem járműre, sem vezetőjére, ám a nagyobbak, mint őz, szarvas, vaddisznó már igen. És persze ezek nem olyan fajták, akik ott ácsorognak a sín mellett, előveszik a zsebükből az elemlámpát, utasítás szerint elkezdenek integetni a vonat felé, hogy álljon meg, majd ha már biztonságos átkelnek, majd ismét integetnek, hogy mehetünk tovább, aztán elteszik az elemlámpát és elsétálnak. Ezzel ellentétben ezek olyanok, hogy csak úgy perhecc egyszer csak felbukkannak, a legváratlanabb pillanatban és futkosnak, ugrándoznak keresztül kasul a síneken át és ilyenkor előfordul, hogy a közlekedő jármű és az állat eleje, vagy oldala, illetve ezek kombinációja érintkezésbe lép egymással károkat okoznak a másikban, ne adj isten szolgálatképtelenné is válik valamelyik.
Ebben a varázslatos környezetben ez elég gyakran előfordulhat, de a rutinosabb kollégák már tudják, hogy nagyjából melyik szakaszon melyik faj lepheti meg és mekkora létszámban. Néha még az időpontok is azonosak.
Nos Zirc után Eplény felé a 82-es út után észleltem egy négy tagú őzcsordát. Az első kettő előrébb haladt és időben át is értek, de a harmadikat telibe kaptam, amit a negyedik fél szemmel végignézett. Koppant akkorát, hogy azt higgyem, sikeresen kinyírtam a négy lábon szaladgáló pörköltadalékot és még írtam is a barátnőmnek, hogy ütöttem egyet, készüljön fel rá, hogy viszem, aztán majd jól elszórakozhatnak kettesben (az őz vígan lubickolna a boldogság kondérjában, ő meg addig táncoltatná körülötte a fakanalat, nehogy odakozmáljon a nyomorult), de aztán visszafelé már nem volt ott! Masszív konstrukciók ezek az ugrándozós rohadékok, na! Aztán Veszprém előtt a vaddisznók is megjelentek (oda és vissza útban is) és bár profi szinten írtok ki egy komplett családot (lásd korábbi bejegyzés) azért most örülök neki, hogy hármójuk közül egyiket sem sikerült eltrafálni.
Visszafelé még egy muflon nyalintotta meg a motor oldalát, mert a kidőlt fától nem tudott felmenekülni a meredek hegyoldalon. Hogy aztán mi lett vele (bekerült a Bz alá, vagy megúszta e, azt már nem láttam a sötét miatt).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése