2012. október 11., csütörtök

Így főzök én


   Tudva levő, hogy nem vagyok egy konyha tündér (nem úgy, mint a faterom, aki a pörköltet 32 féle képpen készíti és rontja is el), mert például ha egy krumplit kell meghámozni, akkor több eset is bizonyítja, hogy az ujjaimat előbb felmetélem, mint a burgonyát. Másrészt azt vallom, hogy "A konyha veszélyes üzem! Belépés csak nőknek!" (vagy torkoskodás céljából)! Szívesen megcsinálok a ház tájékán bármit, de főzést meghagyom a nőknek. Ezzel az állításommal homlok egyenest mást mutat a cím, úgyhogy íme a magyarázat: amit saját kezűleg történő főzésnek nevezek, az nem kíván különösebb szakértelmet. Két egyszerű példával rekonstruálnám is a dolgot.
   Smack (más néven smeka, vagy ha urizálunk akkor "lunch of thrashers") elkészítésének folyamata:
- Mosd el a használandó edényt. Amennyiben útban van pár pohár vagy bögre, akkor egy úttal tud le azokat is. 
- Önts forró vizet a tálkába, majd tedd be az egészet a mikróba és addig melegítsd, amíg igazán forró nem lesz. 
- Vedd ki a mikróból a tálka vizet majd az egészet sózd meg! Ezután szórd bele a smeka mellé adott ízesítőt, adj hozzá egy adag delikátot (ízfokozás a köbön), szórj rá némi piros paprikát (hogy színe is legyen) majd az egész mosogatólé szerű kotyvalékot egy kanál segítségével zavarosítsd fel úgy, hogy az idő közben az edény szélére kicsapódott színezékek is beleoldódjanak.
- Ezután a felmorzsolt tésztát burítsd bele a bödönybe és az egészet tedd vissza még egy percre a mikróba. 
- Amikor már annyira forró, hogy az egészet nem tudod puszta kézzel sokáig megfogni, akkor vedd ki és tálalva!
Fontos, hogy várd meg, amíg a tészta magába szipákolja a pirosas mosogatólevet! Amíg hűl, addig igyál meg egy sört nyugodtan ez elszaladni nem fog!
  Pulykacsöcs (töltött mirelit pulykamellfilé) hamburgerként hasábburgonyával elkészítésének folyamata:
- Nyiss fel egy doboz sört, mert sokáig fog tartani
- Nyisd fel a tűzhelyet és helyezd rá az olajjal -nem gázolaj, vagy kenőolaj- felöntözött lábost. (Amennyiben friss olajat használsz, előtte mosd el a lábost).
- Különböző trükkök segítségével gyújtsd meg a gázrózsát! Amennyiben hosszú percekig nem sikerül, akkor vagy nem nyitottad ki a gázcsapot, vagy kifogyott a palack.
- Helyezd a lábost a gázrózsa fölé és várd meg amíg az olaj kellően forró lesz. Ezt úgy ellenőrizheted, hogy a pulykamellről némi morzsát egy idő után az olajba morzsolsz. Ha húsz percig nem serceg az olaj, akkor vagy elaludt a láng -rosszabb esetben kifogyott a gáz-, vagy túl alacsonyra állítottad a lángot.
- Ha sütésre alkalmas izgalmi állapotba került az olaj nagyon óvatosan engedjünk bele -étvágyunk szerint- két-három pulykát, majd időnkénti forgatással barnára süssük ki. (Lányok! Nem aranybarnára, vagy pirosas barnára! Nekem akkor jó, amikor már majdnem fekete!)
- Amikor elkövetkezik a kiszedés fázisa egy tetszőleges, lehetőleg lyukacsos szerkezetű merőkanállal az előre félbevágott zsömlékre helyezzük a húsokat (nem csöpögtetjük le, meg itatjuk fel valami papírtörlővel, hanem egyenesen mehet a pékáruba), majd ketchuppal ízesítjük. (Esetenként plusz sajtszeletet is óhajtok, akkor azt még kiszedés előtt az alsó zsömlére rá kell fektetni).
- A jéghideg krumpli csíkokat a kiszedő kanálra helyezve, majd karnyújtásnyi távolságról a tajtékzó olajba süllyesztve -tetszés szerinti mennyiséget- szintén ropogós barnára sütjük, majd a zsömlék mellé szervírozzuk!
Ezzel nagyjából konyhai tudományom végéhez is értünk, aki többre számított, az most nem nyert!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése