2011. március 8., kedd

Nyugodj békében, drága nyugdíjam!

   A zseniálisan megválasztott politikai vezetés elődei munkáját folytatva tovább rombolja az országot és lakosságát! Ezeknek már az isten pénze nem elég! Tovább adóztatni a népet már nem lehetett, mert azon már Brüssel is kiakadt volna, így inkább elveszik azt, amit eddig összegyűjtöttünk, öregkorunkra félrerakott pénzünket! A rendszerváltás után, 1997-ben a pufajkás H. Gyula által dirigált kabinet vezette be a pályakezdők kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságát. A második Orbán-kormány nemzetgazdasági miniszterének, M. Györgynek 2010. november 24-ei bejelentése szerint (az addig kötelező, azontúl önkéntes - vagyis megmondták neked, hogy Te akarod) magán-nyugdíjpénztári tagoknak 2011. január végéig el kell dönteniük, visszatérnek-e az állami nyugdíjrendszerbe; aki valamelyik magánnyugdíjpénztár tagja marad, elveszíti a jogosultságát az állami nyugdíjra, járulékot azonban változatlanul fizetnie kell. Ez lényegében a magánnyugdíjrendszer államosításával egyenértékű. Mivel egypártrendszer működik ma Magyarországon (aki ebben kételkedik, annak szívesen elmagyarázom!) így az államosítás újra elindult. Emlékezzünk csak vissza egy picit a 2010-es év legnagyobb port kavaró iszapkatasztrófájára! Fél Európa csóválta a fejét és a frissen megválasztott politikai vezetés mindjárt tudta, mit kell tenni: állami felügyelet alá vonni a MAL Zrt.-t! Ez az! - Csak érdekességként: az ajkai timföldgyárat és a hozzátartozó létesítményeket 1997-ben privatizálták (milyen érdekes egybeesés...) - Aztán Matolcsy és L. János turkálni kezdett még egy kicsit az akták között, megnéztek néhány régi felvételt, elbeszélgettek a takarítónőkkel, hogy vajon honnan lehetne még pénzt kicsikarni... És rájöttek! Amikor Teri néni, a hatvan év körüli takarítónő elmesélte, hogy valójában ő már nyugdíjas és amellett vállal takarítást ott abban a szép nagy házban, mert nem tudja megvenni a hónap végén a tejet meg a vajat a kis kenyérkéjéhez, egyből átfutott az agyukon a gondolat: "Ha ezek ennyire jól bírják a munkát, emeljük meg a nyugdíjkorhatárt! És ha már ott vagyunk, vegyük el a nyugdíjpénztári megtakarításaikat is hiszen halálig dolgozzák magukat, akkor meg minek nekik a pénz! Az államnak, meg a politikai elitnek nagyobb szüksége van rá! Bedobjuk egy kicsit a tőzsdére, megpörgetjük, aztán a hasznot lefölözzük! Ha elbukunk pár milliárdot, az meg nem zavar, nem a mi pénzünk volt!"
   Egy kicsit a saját korosztályom szemével: minden tiszteletem azoké, akik 30-40 évet lehúznak egy vállalatnál, tisztességben felnevelik a ivadékaikat, megadnak mindent a jövőjük biztosítása érdekében, és nem isszák el a családi vagyont (azért minden vessző után szűkül kicsit a kör...)! Az utódainké a jövő! De akkor kérdem én: miért van az, hogy a nyugdíjas dolgozik és nem a pályakezdő? Miért kell azt látnunk, hogy egykori kollégáink, meg a szomszéd, nem tudnak megülni otthon a seggükön és eljárnak dolgozni? Igaz csak 20-30 ezrekért, de eljárnak! Van aki pont ilyenekért nem kap munkát, mert egy kivénhedt társunk betölti a helyet. Az államnak, vagy a munkaadónak nem éri meg jobban, ha egy fiatal, jobban terhelhető szervezet áll a soraiban, nem pedig egy olyan, amelyik bár melyik percben összeomlik? Az ilyen esetekből szűri le L. Jani és M. Gyurci, hogy "bírják ezek még, emelhetünk a nyugdíjkorhatáron!" A másik dolog, amit az idősebb korosztály mondogat: "a mai fiatalok nem akarnak dolgozni!" Ilyen feltételek mellett, papa? Bekerül a pályakezdő az új munkahelyére és az idősebbek egyből kioktatják, ledorgálják, ferde szemmel néznek rá, mert az új ember fiatal és a haja helyén tarajt visel, meg piercinget a szájában, esetleg még ki is van tetoválva! ÉS? Dolgozni akar, nem lopni, mint annak idején Ő, a Csillagok alatt! Sokszor érzem a saját bőrömön én is ezt. Hosszú a hajam, a szakállam. Ennek ellenére ugyan azt a munkát végzem és ugyan olyan elhivatottsággal, mint bármelyik más mozdonyvezető! A különbség csak annyi, hogy az elődeim még megérik a nyugdíjat, míg én 60 évesen is szolgálatra jelentkezem tisztelettel és éjszakásban majd kapok egy fekete nylon zsákot, amit mielőtt elszunnyadnék felhúzok a nyakamig. Ha reggelre megmurdelek, csak egy kis részt kell becipzározni, ha meg mégse, akkor a vasút megspórolt egy zsákot és a hullaszállítók kiszállási díját...
   Nem azt mondom, hogy ne dolgozzon. Ha ennyire pezsegni akar, tegye. Vegyen egy kertet aztán ásson, vessen, permetezzen, kapálgasson, arasson és adja el a piacon! Ha az én nagymamám 74 évesen képes erre, akkor a többi, nála fiatalabb nyugdíjas is az!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése